Лидерите на Г-7 са разочаровани от липсата на консенсус със САЩ по темата за Парижкото споразумение за климата, предаде Ройтерс. Това посочват самите те в необичайно комюнике.

„Съединените щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени и Парижкото споразумение и затова не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми”, пише в комюникето.

„Държавните глави и правителствените ръководители на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания и председателите на ЕС и ЕК потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение”, пише още в документа.

Германският канцлер Ангела Меркел определи разговорите за климатичните промени като „незадоволителни”.

„Имаме ситуация шестима, а заедно с ЕС и седмина, срещу един”, посочи Меркел.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп обяви в „Туитър”, че ще вземе окончателното си решение дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение идната седмица.

Тръмп бе придумван от останалите членки на Г-7 в продължение на три дни – първо в Брюксел на срещите на НАТО и ЕС, след това в Сицилия на форума на Г-7. Според сделката администрацията на Тръмп ще получи още време да обмисли дали ще остане обвързана със споразумението.