Лидерите на страните членки на Европейския съюз приеха единодушно обща стратегия за действие при преговорите по излизане на Великобритания от Съюза.

„Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС27 за преговорите за брекзит е готов“, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в „Туитър“.

Това е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС, посочи още той.

Туск председателства извънредното заседание на европейските лидери днес в Брюксел, на което не присъства британската министър-председателката Тереза Мей.

На европейските лидери им бяха нужни само 15 минути, за да одобрят стратегията, предложена от Туск на 31 март.

Очакванията са за трудни преговори. "Нищо не е безплатно", предупреждават редица европейски лидери.

Брюксел е убеден, че няма да отстъпи от твърдата си позиция. Невъзможно е да се обсъждат бъдещи отношения с Великобритания, преди всичко около раздялата да е напълно ясно. ЕС има основни приоритети и дава сигнал, че няма да прави отстъпки по тях.

Преговорите ще се водят на два етапа. Първият започва веднага след британските предсрочните избори на 8 юни. Прогнозите са втората фаза от преговорите за брекзит да съвпаднат с българското председателство на ЕС догодина.

Най-важният приоритет за ЕС са правата на 3-те милиона европейски граждани във Великобритания.

Подчертава се, че не бива да се допуска „твърда“ граница между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е провинция на Великобритания.

Крайно чувствителна е и темата за финансовите ангажименти, които Великобритания е поела като страна-членка.

Без нейните вноски, редица европейски фондове могат да пострадат. Съюзът изчислява, че Великобритания дължи около 60 милиарда евро.

„Преди да преговаряме бъдещите си връзки с Великобритания, трябва да постигнем значителен напредък по гражданските права, финансите и въпроса с гранците на Ирландия”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Снимка: EPA

„Това, което беше впечтляващо днес, беше единството на 27-те. И то не беше просто фасада, а истинска, обща амбиция. Първото, което трябва да направим, е да договорим условията по развода. И не става въпрос за проблеми, а за гаранции, които трябва да се дадат на европейските граждани”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той призова Великобритания да свали ветото си върху разходи на ЕС, което Лондон наложи миналата седмица, и заяви, че това ще улесни преговорите по брекзита, предаде Ройтерс.

Британски официални лица обясниха, че Лондон е отложил одобрението си за разходи на ЕС в размер на около 6 милиарда евро, включително за решаване на проблеми с миграцията през Средиземно море, заради политиката да се отлагат политически деликатни решения в седмиците преди избори.

Снимка: EPA

Никой не се е обединил против Великобритания, заяви германският канцлер Ангела Меркел, отхвърляйки обвиненията на британския премиер Тереза Мей, че ЕС се е обединил срещу Великобритания, предаде Франс прес.

"Това, че ние, 27-те, се обединяваме и говорим в един глас, е най-естественото нещо на света. Това обаче не значи, че се обединяваме против нещо. Ние улесняваме нещата за Великобритания, ако говорим в един глас", увери Меркел.

Върху бившия еврокомисар и френски външен министър Мишел Барние пада отговорността за отстояване на твърда позиция.

Снимка: EPA

Финансовата част на преговорите е най-сложната. Всички очакваме, че там ще има наистина сериозни проблеми. Надяваме се по един и същ начин да се гледа и на Острова и от нашата страна. В момента не мога да прогнозирам”, заяви българският президент Румен Радев.

Президентът е разговарял днес с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод Македония.

Снимка: Президентство

Той определи разговорите като подробни. Обсъдихме много внимателно обстановката в Македония. Тя е тревожна, посочи президентът.

Имам гаранциите, че въпросът за Македония ще бъде поставен много сериозно и очаквам нашето виждане, че ЕС трябва да помогне за възстановяването на диалога между партиите, между институциите - тук да бъдем подкрепени. Това ще бъде най-важното за запазването на сигурността в региона, заяви държавният глава, който участва в извънредния Европейски съвет в Брюксел.

Снимка: Президентство