Зоран Заев, лидер на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) в Македония, беше обвинен в оказване на натиск върху високопоставени държавни служители, съобщават световните агенции. Освен него, на мушката на прокуратурата се оказаха и бивши високопоставени служители на разузнаването в западната ни съседка.

Официалната формулировка на обвинението срещу Заев е „насилие спрямо представителите на най-висшите държавни институции”. Ако бъде признат за виновен, той може да получи най-малко 4-годишна присъда.

Бившият шеф на спецслужбите Зоран Верушевски, Георги Лазаревски и Соня Верушевска пък са обвинени в незаконно подслушване и шпионаж.

Лидерът на СДСМ отрича да е използвал незаконни СРС-та за изнудване и на свой ред твърди, че премиерът Никола Груевски е разпоредил нелегалното подслушване на 20 000 души – сред които полицаи и магистрати. Министър-председателят отхвърли обвиненията.

Комисия, съставена от топ съдии сега ще реши дали да започне процес срещу опозиционния лидер.

Действията на прокуратурата идват на фона на продължаващ вече месеци скандал, който разклати политическата система в Македония. Страната вече усеща и международен натиск за независимо разследване на взаимните обвинения в подслушване.