Лидерът на ливанската шиитска групировка "Хизбулла" Хасан Насрала произнесе разпалена реч сред свои привърженици в Бейрут послучай годишнината от смъртта на тримата военни командири на движението. В нея той не пропусна да коментира и атентата в Бургас, за чиито подбудител българското правителство посочи „Хизбулла”. Насрала категорично отхвърли отправените обвинения.

Насрала се появи на видеостената един час преди предварително обявеното от световните агенции време. Местонахождението му беше абсолютно неизвестно заради заплахи от страна на Израел, че ще бъде физически ликвидиран, ако бъде открит. Атентатът в Бургас беше споменат около 20-тата минута на речта. Но словосъчетанието "терористичен акт" не присъстваше в лексиката на Насрала. Атентатът беше наречен "скромно събитие" и "операция".

„Преди обвинението на българите, още в първите минути, първия час след случая, Нетаняху обвини „Хизбулла”. И какво стана? Стана ли война? Нищо не стана! Преди една година, дори преди две години имаше нападения срещу израелски цели в Индия, Грузия, Тайланд. И какво стана? Стана ли война, имаше ли агресия? Не стана война”, заяви Насрала.

„Ние в Ливан и народите в региона трябва да разберем Израел много добре. Когато се случи нещо такова веднага Израел насочва своя поглед към войната. Израел – това е държава, тя има своите планове, интереси, сметки, планове и във всяка война Израел се стреми към категорична победа”, добави лидерът на „Хизбулла”.

Според шиитската групировка Израел се готви за истинска война с Ливан и провежда кампания на сплашване чрез медиите срещу ливанците.

„Обръщам се към вас, мои възлюбени, искам да кажа на Израел, че трябва наистина 1000 пъти да помисли преди да действа в Ливан! Ливан не се плаши от тоягата! Ливан не е място за разходка! Ливан не може да бъде окупирана от военния оркестър на Израел”, завърши Насрала.

„Той счита Бургас за детайл. Той гледа на събитието от вътрешно-политическа гледна точка заради обтегнатите отношения между „Хизбулла” и Израел”, коментира пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в Хасково, че не иска да влиза в дискусия и да коментира позицията на "Хизбулла". "Смятам, че това, което сме обявили, е на база разследването на българските власти. Направили сме частично обявяване по разследването, което е на база фактите и обстоятелствата , които са събрани до настоящия момент", уточни той.

16 февруари е символична дата за "Хизбулла". На този ден са загинали шейх Рагеб Харб и Саид Абас ал Мусауи. Първият е убит от Израел в село Йебчит в южен Ливан на 16 февруари 1984 г., докато израелската армия атакуваше района. Вторият е бивш генерален секретар на "Хизбулла" и загина при израелско въздушно нападение на същия ден и място.

Шиитската групировка почита също така днес и паметта на Имад Мугния, който издъхна в Дамаск при силна експлозия на 13 февруари 2008 г.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти