Лидерът на гражданската инициатива „Сърбия, демокрация, справедливост” Оливер Иванович беше убит тази сутрин в Косовска Митровица при покушение, съобщават медиите в Сърбия. Смъртта на косовския сръбски лидер беше потвърдена от адвоката му пред белградския в.”Блиц”.

По първоначални данни Иванович е починал, след като е получил 5 огнестрелни рани, докато е влизал в офиса на организацията, която оглавява. Извършителят не е разпознат и се издирва.

На мястото на стрелбата бяха изпратени много полицаи.

Косовска Митовица на практика е разделен на две между сърби и албанци и често става арена на тежки сблъсъци. В последното си интервю Иванович заявява, че често е обект на агресия от страна на албанците.

„Всичко са ми правили, само не са стреляли по мен, но знае ли човек, и това не е изключено”, казва той.

Разстрелът става в момент, когато в Брюксел се водят технически преговори между двете страни. Белград веднага отзова своята делегация, а президентът Александър Вучич свика националния съвет за сигурност.

„За сръбската държава това е терористичен акт и трябда са се отговори подобаващо. Изпратихме писмо до европейската полицейска служба и до мисията на ООН с настояване - не искане, а настояване, Сърбия да участва в разследването на територията на Косово и Метохия”, категоричен беше той.

Срещу убития днес се водеше съдебен процес за военни престъпления по време на войната в Косово.

Косовските лидери порицаха престъплението и обявиха награда от 10 000 евро за информация за убиеца.

Позицията на България

Премиерът Бойко Борисов категорично осъди убийството на Оливер Иванович.

"Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани. Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност", посочи Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и не трябва да се допуска подобни актове да го възпрепятстват.

Бойко Борисов е провел телефонен разговор със сръбската си колега Ана Бърнабич. Тя го е уведомила за мерките, които сръбската страна е предприела.

Борисов е изразил съпричастност към болката на близките, приятелите и съмишлениците на Иванович и пожела успех при разкриването на убийството.