Личните данни на лидерите на Г-20, които миналата година имаха среща на върха в австралийския град Бризбейн, са били разгласени случайно от Австралийската имиграционна служба, пише британският вестник "Гардиън".

Разпространените данни са включвали имената на лидерите, датата на раждането им, длъжността, гражданството, номера на паспорта и номера на визата им за Австралия. Сред лидерите, засегнати от изтичането на информацията са били Барак Обама, Владимир Путин, Ангела Меркел, Шиндзо Абе, Си Цзинпин, Нарендра Моди, Дейвид Камерън и др.

Разпространението на личните данни на лидерите е станало в резултат на грешка на служител на имиграционната служба на Австралия. Той пратили имейл с данните на лидерите до член на местния организационен комитет на Азиатската купа по футбол, която се състоя в Австралия през януари на настоящата година.

Служителят на организационния комитет изтрил писмото, когато служителят на имиграционната служба разбрал каква грешка е била допусната. Тъй като изтичането е било на "ниско ниво", световните лидери не били информирани за него. Австралийските имиграционни власти смятали, че изтритият имейл с личните данни няма как да бъде възстановен и да стане обществено достояние.