Най-малко 11 войници на единното либийско правителство са убити, а още 35 са ранени при продължаващата и в сутрешните часове на събота битка с групировката „Ислямска държава” в град Сирт, пише ТАСС.

Ранените биват откарани в болницата в гр. Мисурта, намираща се на 200 километра от столицата Триполи.

Сирт е главния град на джихадистите на територията на Либия. През последните дни правителството на националното единство на Фаиз Сарадж, което е признато от ООН и се опитва да централизира властта си върху политическите разпокъсаната страна, започна мащабна операция по освобождаването на града.

След първоначалния сериозен напредък, войските се оказаха въвлечени в продължителна тежка битка с ислямистите насред центъра на града. В Триполи са уверени, че до дни ще имат пълен контрол над Сирт.

В медиите се появиха информации, че при артирелийския и въздушен обстрел срещу позиции на „Ислямска държава” в Сирт е бил ранен мистериозния лидер на групировката – Абу Бакр Ал-Багдади. Това обаче трудно може да бъде потвърдено, както и изобщо, че „призрачния шейх” се намира в Либия, за което има спекулации от края на миналата година.

Същевременно двама човека загинаха в резултат на терористичен атентат в Бенгази, на другия край на средиземноморкото крайбрежие на Либия. Шестима други са ранени, съобщават от новинарския портал Ал-Васат.