Либийската брегова охрана засече днес пет кораба с около 500 мигранти, опитващи се да преплават Средиземно море и да достигнат Европа, предаде Франс прес.

Плавателните съдове били спрени на 8 морски мили от либийското крайбрежие и им било наредено да се насочат към Мистрата, източно от столицата Триполи. Не е ясно какво очаква мигрантите, когато пристигнат в града, но либийските власти разполагат с център за задържане там.

Всеки ден стотици мигранти се качват на кораби от Либия надявайки се да стигнат Европа. Мнозинството са от африканските държави, но има и сирийци, които бягат от войната.

Прекосяването на Средиземно море е извънредно опасно. Само през април над 1200 души загинаха, включително 750 в една от най-ужасните морски трагедии от десетилетия.

Европейският съюз реши да засили присъствието си по море като увеличи три пъти бюджета на операцията си в Средиземно море.

Либия винаги е била изходен пункт за нелегалните имигранти. Каналджиите се възползваха от хаоса в страната след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. и разшириха дейността си.

Междувременно, италианската брегова охрана съобщи, че е координирала спасяването в неделя на над 2150 емигранти, докато плавали в Средиземно море с разнебитени лодки, с която общият брой на спасените хора този уикенд достига 5800