Летището на големия турски град Диарбекир беше обстрелвано с ракети, което наложи пътниците и персонала да потърсят убежище, предаде Ройтерс.

Няма жертви и графикът на полетите не е нарушен, заяви губернаторът на Диарбекир Хюсеин Аксой, цитиран от телевизия Ен Ти Ви.

Предполага се, че нападателите са кюрдски екстремисти.

Четири ракети са били изстреляни по полицейски контролен пункт пред ВИП салона. Пътниците и персонала са били прибрани в сградата на терминала, за да се гарантира сигурността им, съобщава агенция Доган.

Диарбекир е главният град в Югоизточна Турция, където живее голямо кюрдско малцинство, а кюрдски екстремисти се борят срещу властта от три десетилетия.

Нападението беше извършено дни след началото на турската военна офанзива в Сирия, целяща да отблъсне „Ислямска държава“ и да попречи на кюрдските бойци да завземат територии, отбелязва Ройтерс.

Същевременно турски войник беше убит, а трима други бяха ранени след ракетен обстрел срещу турски танк близо до сирийския град Джараблус, предадоха Ройтерс и АФП.

Според турски военни източници, цитирани от Ройтерс, ракетата е изстреляна от сирийска територия, контролирана от кюрдските милиции „Сили за защита на народа“ (СЗН).

Турски медии, цитирани от АФП, съобщават са ракетна стрелба срещу два турски танка, участващи в турската офанзива в Северна Сирия.

В сряда Джараблус беше отнет от контрола на джихадистите от „Ислямска държава“ от подкрепяните от Анкара бунтовници и от турската армия.

Според агенция Доган и телевизия Ен Ти Ви ракетите са изстреляни от зона, където са активни кюрдските милиции в Сирия.