Летище Кандахар в Афганистан, охранявано и от българския контингент, е било подложено на ракетен обстрел. Това е станало в 14.42 ч. местно време (13.12 ч. - българско).

Няма пострадали български военнослужещи. Не са нанесени материални щети, съобщиха от Министерство на отбраната.

В Афганистан към момента е най-многобройната мисия на българската армия, припомня БГНЕС. Там бойците ни участват в мисията на ISAF, която е в отговор на терористичните атаки, извършени срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Тогава започва формирането на широка международна коалиция за противодействие срещу заплахите на тероризма.

В операцията на НАТО ISAF в Афганистан участват около 50 държави, с около 130 000 души. След срещата на върха през месец май 2012 г. започна трансформация на участието на международните сили в Афганистан с преместване на фокуса от типично бойните операции.

В процес е предаването на отговорността по сигурността в страната на Афганистанските сили за сигурност. Това се очаква да приключи тази година.

У нас също беше приета Стратегия за промяна на участието ни в Афганистан. Тя предвижда поетапното ни изтегляне от там до края на 2014 г.

Преди три дни на тържествена церемония бе изпратен последният, 27-ми български контингент от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Той ще изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар. В състава на контингента са включени около 360 военнослужещи. От тях 22 са жени.