Лекарствата в Румъния поевтиняват с 20 процента. Реформата засяга само лекарства, които се плащат с обществени средства, така че българите няма да могат да пазаруват евтини медикаменти в Румъния. Но е възможно и цените у нас да паднат.

Румъния е сложила таван на цените на медикаментите, които се плащат с обществени пари. Намалението на лекарствата от другата страна на Дунава е в сила от 1 юли.

Очаква се обаче някои компании да изтеглят лекарствата си от пазара, заради неизгодно ниски цени. Например, две от най-масовите лекарства за сърце са поевтинели с над 20 процента. Разликата в цената на същото лекарство за сърце в аптеката на отсрещния видински бряг е само няколко стотинки.

Цената на лекарствата по Здравна каса у нас зависи от цената им в други 17 държави от Европейският съюз. По закон взимаме най-ниската. Сред така наречените референтни държави попада и Румъния.

„Това се проверява и по служебен път се снижават цените. Примерно, ако сега се намери след 15 дни това вече може да се отрази в Позитивния списък и Касата да започне да плаща по тези български цени”, казва Бойко Пенков зам.-министър на здравеопазването.

Много от лекарствата в северната ни съседка по Здравна каса до момента са били по-скъпи.

По всяка вероятност и ние българите ще спечелим от румънската реформа, но само за някои лекарства, чиято цена се окаже по-ниска, отколкото в България. Здравното министерство вече е изпратило експерти в северната ни съседка, за да проучи реформата.