Лех Валенса: Не съм бил доносник, обвиненията са унизителни
Не успяха да ме пречупят, не успяха да ме подкупят, заяви бившият полски президент, който отново отрече да е бил сътрудник на комунистическата тайна полиция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Лех Валенса
Снимка: EPA

Откритите наскоро „доказателства”, които навеждат на мисълта, че Лех Валенса е сътрудничил на комунистическата тайна полиция, не са истински, заяви самият бивш полски президент и лидер на синдиката „Солидарност” през 80-те години.

Валенса определи обвиненията срещу него като унизителни.

В края на януари Институтът за национална памет съобщи, че графологична експертиза е доказала автентичността на документи, които внушават, че носителят на Нобеловата награда за мир за 1983 г. е бил сътрудник на комунистическия режим.

Нова експертиза: Лех Валенса наистина е бил агент „Болек”Твърденията, че бившият лидер на „Солидарност” и по-късно президент на Полша е бил сътрудник на комунистическите тайни служби не спират, макар съдът да го оневини по такова обвинение

Нито един от тези текстове не е мой”, каза на пресконференция Валенса.

„Много е унизително да давам обяснения пред тайните служби, пред полицай, с когото съм се борил. Не успяха да ме пречупят, не успяха да ме подкупят”, заяви историческият лидер на „Солидарност”.

Това е първата пресконференция на Валенса след оповестяването на графологичното изследване на документите, намерени в дома на покоен генерал от времето на комунизма, отбелязва Ройтерс.

Лех Валенса
Снимка: EPA
Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре