Онлайн потребителите в ЕС ще могат да проверяват лесно да проверят дали сайтът, който използват за купуване на лекарства през мрежата, има право да им ги продава.

Европейската комисия прие регламент за изпълнение с който се определят дизайнът на общо лого за онлайн аптеките и техническите изисквания за гарантиране на неговата автентичност.

Логото трябва да пренасочва към уебсайта на националния регулаторен орган, на който има списък с всички законни онлайн аптеки и други законни търговци на дребно на лекарства. По този начин потребителят ще знае дали пазарува от легитимен търговец.

Регламентът следва да влезе в сила през следващите четири до шест седмици. Държавите от ЕС разполагат с една година, за да се подготвят за прилагането му.

„Когато купуват лекарства по интернет, потребители трябва да са наясно, че ако не използват законни онлайн доставчици, рискуват да купят фалшифицирани лекарства. Фалшифицираните лекарства могат да са безполезни, вредни или дори смъртоносни”, подчерта еврокомисарят с ресор „Здравеопазване” Тонио Борг.