Скандалът с полуготовите продукти от говеждо, в които беше открито съдържание на конско месо, който от седмици разтърсва северозападна Европа, достигна и до Чехия, съобщава агенция Ройтерс.

След провеждането на ДНК-изследвания са били открити следи от конско в полуготови продукти „лазаня”, продавани супермаркет от британската верига „Теско” в град Пилзен. Веригата е получила нареждане от санитарните власти в страната да изтегли незабавно продуктите от търговската си мрежа.

Междувременно белгийските медии разпространиха информация, че още 2011 г. прокуратурата в кралството е започнала разследване на сигнали, че местни животновъди продават болни и травмирани коне на скотобойните, чието месо после е попадало в продоволствената мрежа.

До момента в скандалът с продуктите с необявено съдържание на конско месо е обхванал, Великобритания, Франция и Ирландия, където беше първоначално подаден сигналът. В последствие следи от конско месо в полуготови продукти с обявено съдържание на говеждо бяха открити в продукти, продавани в Норвегия, Швеция, Холандия, Германия, Швейцария, Белгия и Австрия.