Спирането на изрисувания с пропагандни надписи сръбски влак на косовската граница е нарушение на свободата на свободно движение на хора. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Ройтерс” във връзка със скандала между Белград и Прищина, който ескалира до военни заплахи.

Според него напрежението на Балканите „рязко се увеличава” и не трябва да се допуска разполагането на албански сили в районите от Северно Косово, населени със сърби.

„Що се отнася до влака Белград - Косовска Митровица, веднага след тези събития ми се обади Ивица Дачич (сръбският външен министър-б.р.) и анализирахме какво всъщност се е случило. Мога да кажа само едно - ЕС трябва да успокои тази ситуация и да направи така, че да се спазват споразуменията между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на Брюксел”, каза Лавров, цитиран от „Спутник”.

По думите му изострянето на ситуацията на Балканите „се създава от политиката на онези, които на всички балкански народи налагат така наречените европейски ценности в нова съвремененна постхристиянска опаковка”.

По повод на ситуацията в Босна и Херцеговина, където сърбите плашат с отделяне Лавров отбеляза, че Русия неведнъж е напомняла на западните партньори, че вече става "неприлично" в Босна и Херцеговина, която се смята за независима държава, да се запазва апаратът на така наречения върховен представител, който има правата на генерал-губернатор и може да наложи на трите съставни народа всякакви решения.

„Това предизвиква раздразнение”, обясни Лавров.

Никой не разрушава тази държава. (Президентът на Република Сръбска-б.р.) Милорад Додик неведнъж е изказвал своята привързаност към Дейтънските споразумения. Те обаче се нарушават именно от онези, които се опитват да взимат решенията в Босна без да отчитат мненията на трите народи, а именно в това е същността на Дейтънските споразумения”, каза още Лавров.