САЩ и Русия са се договорили за избягване на инциденти във въздушното пространство над Сирия, обяви руския външен министър Сергей Лавров в Държавната дума по време на парламентарния контрол. По думите му Вашингтон е отказал разговори с Русия за конфликта в Сирия.

„Приветства се договореността за военнотехническите мерки по недопускане на инциденти във въздуха, която фактически е постигната, тя трябва да заработи тези дни, надявам се днес да бъдат съгласувани всички части. А след това сме готови да седнем с картите в ръце и да се договаряме: къде са терористите според вашето мнение, къде са според нашето мнение. Убеден съм, че ако се работи честно, оценките ще съвпаднат. Като начало трябва да се разкрият картите, в прекия и преносен смисъл. А после на дело да се потвърди това, което се заявява от всички – да се борим с терористите. Не виждам причини да не седнем и да не разговаряме. Може би Западът смята, че „Ислямска държава“ и Асад трябва да се изтощят взаимно. Не бих искал да мисля, че нашите западни колеги се ръководят от тази „простичка“ логика“, изтъкна Сергей Лавров.

Според него САЩ заявили, че не могат да приемат високопоставена делегация за обсъждането на проблема в Сирия, допълни Лавров. „Ние предложихме на американците това, за което информира вчера президентът Владимир Путин, а именно да изпратят в Москва делегация от военни експерти за договореност по редица конкретни стъпки, след което ние бихме били готови да изпатим във Вашингтон високопоставена делегация начело с премиера Дмитрий Медведев. Днес ни отговориха, че няма да могат да изпратят делегация в Москва, не могат и да приемат делегацията във Вашингтон“, обяви министърът на външните работи в Москва.

Той допълни, че Москва е представила в Съвета за сигурност на ООН проект за борба с „Ислямска държава“. По думите му планът съдържа положения за зачитане на нормите на международното право и ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави без решение на Съвета за сигурност на ООН.

„Работата върху проекта продължава, редица развиващи се страни изразиха позитивното си отношение, а западните страни по разбираеми причини не желаят дори да започнат конкретно обсъждане", посочи Сергей Лавров. По думите му реакцията на Запада към проекта е „хладна“. „Струва ми се, те просто не могат да намерят аргументи за оспорване на нашата концепция“, коментира министърът.