Руският министър на външните работи Сергей Лавров разкритикува президента на САЩ Барак Обама за думите му от трибуната на ООН вчера, че Русия е сред основните заплахи за света наред с ебола и тероризма, предаде ИТАР-ТАСС.

На пресконференция в централата на световната организация в Ню Йорк, където участва в 69-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, Лавров изрази увереност, че светът не споделя мнението на Обама. Той обяви, че Русия е готова да работи равноправно със Съединените щати, когато те узреят за това.

В завоалирана критика към въздушните удари срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", нанасяни в Сирия от оглавяваната от Съединените щати международна коалиция, Лавров предупреди, че войната срещу тероризма трябва да се води в съответствие с международното право.

"Русия е за създаване на контактна група за Сирия, която да включва всички страни от региона, включително Иран", обяви той. Руският външен министър каза, че запазва предпазлив оптимизъм за изхода от преговорите за иранската ядрена програма.

Украйна - само извънблокова

Русия ще направи всичко за продължаване и извеждане до успешен край на мирния процес в Украйна, обеща Лавров. Той отбеляза, че главното, което може да направи външнополитическата служба на Европейския съюз за уреждане на конфликта, е да не се меси.

"Като отложи за 2016 г. прилагането на споразумението за асоцииране с ЕС, Украйна се върна там, откъдето тръгна. Единствената разлика са няколко хиляди човешки живота", каза Лавров.

Извънблоковият статут на Украйна е един от най-важните компоненти, гарантиращи европейската сигурност, подчерта руският външен министър. Той определи разширяването на НАТО като грешка и в известна степен - провокация и нарушаване на задължения.

Преди пресконференцията руският външен министър обсъди ситуацията в Украйна с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната