Русия ще продължи военните си доставки за Сирия, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс, цитирайки руски информационни агенции.

„Безусловно, доставки на въоръжение е имало, има и ще продължава да има. Те неизбежно се придружават от руски специалисти, които помагат да се пусне в действие съответното оборудване и да се обучи сирийският персонал да работи с това въоръжение. Това не е никаква тайна, каза Лавров в предаване на руската телевизия "Първи канал", съобщи ТАСС.

Лавров каза, че руският президент Владимир Путин, който по-късно този месец ще говори пред Общото събрание на ООН, ще засегне в речта си сирийския въпрос, конфликта в Украйна, проблеми на глобалната икономика и санкциите срещу Русия. Всички тези кризи - Сирия и Украйна, произтичат от системни проблеми, свързани с опити да се замрази процеса на формиране на полицентричен свят, каза руският външен министър.

По въпроса за бежанците той заяви, че Русия е приемала и ще приема всички, които отговарят на категорията "бежанци" и добави, че понякога Русия прави по отношение на бежанците повече, отколкото предполагат критерии на международните конвенции. Като пример той даде приемането на бежанци от Украйна, които вече са около 1 милион. Огромна част от тях - между една трета и 50 процента искат да получат руско гражданство или друг постоянен статут в страната, подчерта Лавров.