"Не искам повече да живея така, много е тежко, тук сме като някакви кучета". Подобно на 27-годишния суданец Мохамед, около 300 мигранти напуснаха вчера "Джунглата" в северния френски град Кале, настаниха се в център "за отдих" и възнамеряват да заминат в бъдеще за Англия.

В двора на сградата на местната администрация в Кале 293 души, повечето от които суданци, се качват тихо и кротко на шест туристически автобуса. Потеглят в посока към ваканционни центрове, които са свободни по това време от годината, или сгради, които не се използват от властите, далеч от палатките и импровизираните подслони на "Джунглата" - този огромен бидонвил, разположен в безлюдно пространство до морето, брулено от ветровете, където от месеци се струпват хиляди хора и където условията за живот стават още по-непоносими с наближаването на зимата, пише Франс прес, цитирана от БТА.

През последните седмици броят на мигрантите там се удвои от 3000 на около 6000 души. Те търсят начин да се доберат до Обединеното кралство, където според представите си ще се радват на финансово благополучие. Преминаването обаче стана още по-трудно, откакто през лятото бе засилена охраната при входа на тунела под Ламанша и на пристанището в Кале.

Първите отпътували вчера бяха убедени при обиколки на социални работници в "Джунглата", за които съобщи вътрешният министър Бернар Казньов по време на визитата си в Кале на 21 октомври.

Целта на кампанията е "да разубеди хората, които искат да заминат на всяка цена във Великобритания". Те са "подстрекавани от каналджиите да го направят, но там животът им ще бъде много по-труден заради затягането на мерките", обясни Денис Годен, представител на местната власт, който обикаля от автобус на автобус мигрантите.

В тези "центрове за отдих" мигрантите ще бъдат "социално обгрижвани" и ще "им бъдат предоставени варианти за оставане във Франция", допълни той.

Няма нужда човек да е подал вече молба за убежище, за да се качи на автобуса. Това може да бъде втори етап от пътуването с "преместване към център на кандидати за убежище", каза той.

35-годишният суданец Ишак, който заминава за Бержерак в югозападната част на Франция, вероятно ще се реши на тази стъпка. "Пристигнах в Кале преди три месеца и съм щастлив, че отивам в приемен център. Обясниха ни, че можем да останем във Франция и дори да поискаме убежище. Имам късмета да замина с приятели и хора от селото ми в Судан. Заедно сме от месеци и не можем повече да се разделяме".

23- годишният суданец Наседин също споделя облекчението си: "Условията за живот бяха много тежки в "Джунглата". Там прекарах шест месеца и всичките ми опити да премина в Англия пропаднаха". Той се надява да може да получи грижи във Франция и да остане тук. Мохамед допълни: Стана много опасно да живея в "Джунглата". Между нас има много напрежение, прекалено много сме".

Операцията "лагер за отдих" във всеки случай е следена отблизо от хуманитарните организации, работещи в "Джунглата", чиито обитатели станаха двойно повече за три седмици. "Много съм доволен от тази първа инициатива. Това е добро решение да се спре миграционната вълна" в Кале, смята Жан-Клод Льоноар от асоциацията "Салам".

Още автобуси ще отпътуват в петък "с още толкова хора", каза Денис Годен, според когото "през следващите дни ще се увеличи броят на молбите".