Кубинският президент Раул Кастро обсъди в Москва перспективите за сближаване между Куба и Русия преди честванията в събота на 70-годишнината от победата над нацистка Германия, предаде Франс прес.

Раул Кастро пристигна в руската столица вчера. Той е първият от гостите на Кремъл за военния парад на 9 май, на който ще се честват 70 години от края на Втората световна война в Европа. Датата ще се отбележи и в Хавана. Това е трето посещение на Раул Кастро в Русия като президент.

По съветско време той я е посетил 23 пъти. Сред членовете на кубинската делегация са външният министър Бруно Родригес Париля и министърът на Революционните въоръжени сили генерал Леополдо Синтра Фриас. Те и президентът Кастро се срещнаха с руския премиер Дмитрий Медведев, с когото обсъдиха перспективите за руско-кубинското сближаване.

Утре Раул Кастро ще обсъди с президента Владимир Путин въпроси от "политиката, търговския обмен, икономическото сътрудничество и регионална и международна проблематика", съобщи съветникът от Кремъл Юрий Ушаков.

Посещението на Раул Кастро съвпада и 55-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения със Съветския съюз, които неотдавна бяха съживени с Русия след пауза през 90-те години.

Миналото лято Путин анулира 90 процента от огромния дълг на Хавана към Москва от съветско време, или 28,1 милиарда евро. За Куба остава само да изплати 3,1 милиарда евро за десет години. Сумата ще се реинвестира от Русия в кубинската икономика.

Русия е изолирана на международната сцена откакто украинската криза я противопостави на Запада и Киев и се старае да получи подкрепа от Латинска Америка, затягайки връзките си с този регион с южноамериканската обиколка на Путин през юли, а след това тази на външния министър Сергей Лавров.

Куба подкрепи Москва в сблъсъка ѝ с Вашингтон. Бившият президент Фидел Кастро обвини НАТО, че води "война на изтребление" срещу Русия, отбелязва Франс прес.