Имигрантската вълна, заливаща Балканите, заплашва да се превърне в истинско цунами. Заради похода на хилядите бежанци от Африка и Близкия изток към Германия, страната призова Европейския съюз за задължителни квоти за приемане.

Новият масов маршрут на бежанците е през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария. След това вълната се пръсва в шенгенското пространство.

Австрийският външен министър посети границата между Македония и Гърция, като определи случващото се там като хуманитарна катастрофа. От началото на годината оттам са минали над 42 хиляди души.

Десетки автобуси с бежанци непрекъснато пътуват между лагера край сръбско-македонската граница и Белград, съобщиха специалните пратеници на bTV Новините Полина Ботева и Иван Филчев от Прешево.

Стотици бежанци през целия ден се бяха наредили на дълги опашки, за да получат документи от регистрационния център в Прешево. В нощта срещу неделя оттам са минали над 7000 души. Сирия очаква още по-голяма вълна през Македония и по тази причина бърза да освободи пространство в междинните спирки в страната.

Въпреки стотиците бежанци по улиците на Миратовац – първото село след границата с Македония, от другата страна все още остават много други.

Пред лагера на границата екипът ни среща Мохамед от Афганистан. Обръща се с молба да му услужат с обаждане по телефона, защото от другата страна все още е братовчед му. „Обадих се на баща ми да се обади на братовчед ми, когото загубих някъде в лагера снощи - нямам никакви пари в мен, нито телефон, нищо”, разказва момчето.

Снимка: bTV

За охраната на лагера помагат и полицейски части от Австрия и Германия. През различни периоди сръбските власти пропускат групи бежанци от лагера към регистрационния център. Заради недостига на автобуси често пътят се извървява от търсещите убежище пеша. Това са само няколко допълнителни километра към изминатите вече над 2500.

Между тълпата и Мохамед се среща с братовчед си. Оттук пътят на всички пропуснати на сръбска земя продължава към регистрационния център.

„Мисля, че всеки момент ще дойдат още много хора в новия лагер, който е на нивата долу. Пускат от време на време за да не се стига до хаос в селото”, обяснява Агон Аединс, доброволец към НПО.

Според неправителствените организации засега има достатъчно храна и вода за бежанците, както и медицинска помощ.

А веднъж стигнали до центъра в Прашево, бежанците се нареждат на опашката, за да получат документи, с които имат 72 часа, за да се придвижат до унгарската граница. Или да поискат бежански статут и да останат в Сърбия.

Военни на границата

25 военнослужещи ще бъдат командировани на западната граница на България от утре, за да помагат на полицията при евентуален бежански натиск. Решението е взето след разговор на министъра на отбраната с вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Според Николай Ненчев има готовност за изпращане на още хора и техника, които да останат по границата ни, колкото е необходимо.

„Не само аз, очевидно всички са притеснени, включително и министър-председателят, тъй като в района има 4000 бежанци и не е ясно в каква посока ще решат да тръгнат. И ние трябва да бъдем готови да предотвратим тяхно намерение да се насочат към България”, заяви Ненчев.

„Наръчник на бежанеца”

България обаче не се препоръчва за бежанци. Това е посланието в различни сайтове, където хора споделят опита си по пътя към „Обетованата земя”.

Имигрантите отбягват страната ни, защото помощите за бежанци са скромни, средната заплата е ниска, условията в бежанските центрове са лоши, а такситата са скъпи. Така описват страната ни близкоизточни сайтове. В емоцията си хората, преживели имиграцията, казват, че българите нямат добро отношение към чужденците.

„Видяхме България се заобикаля. Тоест каналът е Турция, Гърция, Унгария и нагоре към богатите западноевропейски страни”, коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Мечтаните дестинации за бежанците са Германия, Швеция и Норвегия. Там бързо приемат бедстващите и обработват документите им. Според хората, натрупали опит, във Великобритания, Дания и Швейцария процедурите вече са по-усложнени.

„Ако трябва да бъдем честни, и двата потока – този, който минава през Гърция и Италия, те се събират в обетованата земя Германия”, каза още Чуков.

И още според Наръчника – пръстовите отпечатъци, които се взимат у нас и служат като „пропуск” за страните от Европейския съюз, всъщност не се зачитат в много от европейските страни.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия