Бежанската криза продължава да се задълбочава. Няколко са критичните точки в Европа.

Положението в Унгария остава критично.

В Гърция 230 хиляди бежанци са влезли по море тази година. Между 2000 и 3000 преминават всеки ден продължават по пътя през Македония и Сърбия.

За последната седмица близо 10 хиляди души са прекосили сръбско - унгарската граница.

В Германия - главната цел на повечето хора, които търсят закрила, само за последния месец са пристигнали над 104 хиляди души.

Идваме от смърт към смърт!

Сред хилядите на гарата в Будапеща е Икбал. Бяга от гражданската война и режима на Башар Асад. В Сирия все още са родителите му. Спасение в Европа търси заедно със съпругата, племенницата и семейството на чичо си.

„Полицията не ни позволи да тръгнем, защо? Идваме от Сирия, през Турция, Гърция, Македония и навсякъде ни посрещнаха, а тук защо се държат така”, пита се Икбал.

Мъжът и семейството му имат билети за влака, успели са да ги купят преди забраната на унгарските власти. И въпреки това чакат в импровизирания лагер на гара Келети от дни. Спят на пода. Имат две одеяла.

„Оставиха ни тук без храна, без вода, не знаем защо унгарското правителство ни спря тук, ние искаме да отидем в германия, всички сложихме пръстовите си отпечатъци и ни обещаха, че ще можем да продължим, а ни оставиха тук без въздух, без мляко за децата дори”, допълва Икбал.

Снимка: БГНЕС

Той вече е загубил всичко в родината си. Висшист е, млад и решен да продължи живота си в Германия.

„Ние идваме от смърт към смърт. Да! Всички европейски държави ни дават обещания, но не виждаме нищо... сега искам да се върна в моята страна, искам да се върна към смъртта в моята страна”, казва още Икбал.

Път назад засега няма. Няма и решение къде може да продължат живота си Икбал и семейството му, както и хилядите бежанци, блокирани на гарата в Будапеща.

Има ли решение на кризата? 

В Брюксел върявт активни совалки за справяне с бежанската криза.

Председателят на Еврокомисията се готви да предложи детайлен план за разпределяне на имигрантите, а Франция и Германия ще настояват въвеждане на задължителни квоти.

Бързо намиране на изход от ситуацията за момента не е на дневен ред, а поредната вълна от бежанци, щурмува снощи македонската граница.

Хайки за нелегални имигранти у нас

Хайките срещу нелегални имигранти у нас - снощи бяха задържани 130 души в София.

Акцията снощи започва в района на Женски пазар и завършва със 130 задържани.

9 от тях са пуснати, защото е установено, че са със статут на бежанци. Останалите са били без документи и са изпратени във временните центрове.

Тепърва ще се установява дали бягат от война, или са икономически имигранти.