Германските власти не виждат достатъчни гаранции за безопасността на гражданите и за сигурността на инвестициите в Турция. Това стана ясно от изявление на външния министър на бундесрепубликата Зигмар Габриел по повод арестите на лица с германски паспорти в южната ни съседка.

Последният от тях е правозащитникът Петер Щойдтнер, който беше задържан в Истанбул на 5 юли.

По думите на Габриел подобна съдба би могъл да има всеки, намиращ се на територията на Турция: „Най-абсурдното е възможно: ходиш в Турция от години, имаш приятели и познати, които са подозирани за връзки с движението на Гюлен и изведнъж ставаш поддръжник на тероризма. Посещаваш хотел на такъв човек или културно събитие и напълно, напълно невинен, ставаш „свързан”. Затова са обновените съвети към пътуващите в Турция германски граждани”.

Хората, които пътуват за Турция по лични причини или по бизнес, са призовани да бъдат по-бдителни. Те би трябвало да се регистрират в германските консулства или в посолството, дори при кратки посещения, се казва в предупреждението на министерството на външните работи на Германия. 

С изказването си първият дипломат на Германия обяви „нова посока” на отношенията с Турция, която вероятно ще я удари тежко по туризма и промишлеността. И в двете сфери Берлин до момента подпомагаше със стотици милиони евро икономиката на южната ни съседка.

„Не виждам как германското правителство може да продължава да гарантира корпоративните инвестиции в Турция, при положение, че там има заплаха от безпринципни решения по политически причини”, подчерта Габриел, цитиран от „Ройтерс”.

Журналист за генерали

Анкара предложи да освободи задържания турски журналист от немския ежедневник „Ди Велт“ Дениз Юджел, ако Германия върне на Турция двама бивши генерали, избягали след опита за преврат в южната ни съседка на 15 юли миналата година.

Това съобщи в. "Билд", позовавайки се на дипломатически източници.

Според изданието, такова предложение е направено преди няколко седмици от президента на Реджеп Ердоган.

Само за година в Турция, по подозрение за участие в опита за преврат, бяха задържани 22 германски граждани. Девет от тях все още са в затвора.

Заплахи към Кипър

На днешния ден, 43 години след нахлуването на турски войски в Кипър, разделило островната държава на две, премиерът на южната ни съседка Бинали Йълдъръм отправи заплаха към страната заради проучването за енергийни ресурси в Средиземно море.

По думите му тези действия на Кипър са „ненавременни и опасни” и Анкара ще защити интересите на хората от непризнатата Севернокипърска турска република. Два турски военни кораба и подводница следят действията на плавателен съд, който търси газ в акваторията на Кипър.

Според Анкара приходите от залежите трябва да се поделят между двете държави на острова.