Новите технологии подобряват живота на хората, но същевременно нанасят "непоправими вреди" на трудовия пазар и "унищожават" цели професии. Според американската Служба за статистики на трудовия пазар 15 професии са изложени на риск именно заради новите технологии, но също така и заради кризата и мерките за съкращения и икономии, пише италианският в. "Стампа", цитиран от БТА.

Данните на американската служба са за професиите в САЩ до 2022 година, но те могат да се окажат валидни и за целия свят, отбелязва изданието.

На първо място в тази своеобразна класация е професията на пощальоните. Имейлите и социалните мрежи я превръщат в отживелица и според прогнозите до 2022 г. пощальоните в САЩ ще намалеят с 28 процента, тоест ще са със 139 100 по-малко.

Заради новите технологии използването на хартия намалява и операторите на копирни машини и на скенери са застрашени да изгубят работата си. Сега в САЩ те са 276 000, но до 2022 г. могат да намалеят с 5 процента.

Рибарите също са изложени на риск и прогнозите са те да намалеят до 2022 г. с 5 процента.

С толкова се очаква да спадне броят и на хората, които сега се занимават със създаването, странирането и форматирането на печатни продукти.

В САЩ почти над милион души работят в сектора на металургията и на производството на пластмаси, но се очаква до 2022 г. те да намалеят с 6 процента.

С толкова ще намалеят дотогава и застрахователите, тъй като в застрахователният сектор навлизат все повече софтуерни програми за застраховане, които правят човешкият труд излишен.

Очаква се до 2022 г. работниците в електрическите централи да са с 8 процента по-малко.

Стюардесите може в идните години да намалеят с 7 процента – не защото роботи ще ги заменят, а защото авиокомпаниите са принудени да намаляват разходите си.

На риск е изложена и професията на продавачите на цветя. Сега в САЩ те са 62 400, но се очаква броят им да спадне с 8 процента за седем години. До 2022 г. се очаква с 9 процента да намалеят и горските надзиратели.

Работниците в бижутерския сектор пък вероятно ще намалеят с 10 процента.

Все повече хора разчитат на интернет, когато трябва да организират пътуването си, което се отразява на сектора на туристическите услуги и по-специално на туристическите агенции. Очаква се това да доведе до свиване на традиционните туристически агенти с 12 процента за седем години.

В списъка с 15-те професии, изложени на риск, на 13-о място е журналистическата професия. С намаляване на рекламодателите, през идните седем години може да се стигне до намаляване с 13 процента на журналистите, кореспондентите и телевизионните анализатори.

С разрастването на използването на машините в сектора на селското стопанство се очаква в до 2022 г. броят на селскостопанските работници да намалее с 19 процента.

Секторът на полупроводниците се роботизира все повече, което ще доведе до намаляване на работниците там с 21 процента през идните седем години.