Политическата криза Гамбия се разраства, след като президентът Яйя Джаме отказва да отстъпи поста си на новоизбрания държавен глава Адама Бароу.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) постави последен ултиматум на Джаме да подаде оставка до днес по обяд. В случай че той не склони, войници от няколко държави от ЕКОВАС, разположени в съседен Сенегал, са готови да нахлуят в страната и да започнат военни действия.

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, в която изразява пълната си подкрепа за новия президент и призовава досегашния лидер да напусне властта, осъждайки опитите му да се задържи на поста.

Снимка: Reuters

Бившият гамбийски президент дойде на власт с държавен преврат през 1994 г. След 22 години на поста си той отказва да се оттегли, въпреки че беше победен на президентските избори на 1 декември миналата година от своя опонент. Първоначално Джаме призна поражението си, но впоследствие се отметна и обяви извънредно положение в страната за срок от 90 дни. 

Въпреки това обаче новият президент Бароу положи клетва. Това се случи по време на набързо организирана церемония в посолството на Гамбия в Сенегал, на която присъстваха около 40 души.

Снимка: Reuters

От Държавния департамент на САЩ заявиха, че подкрепят военните действия в Гамбия и новия президент.

Германското министерство на външните работи пък предупреди гражданите си да не пътуват до страната заради риск от военни стълкновения и изострената политическа обстановка там.