Кристалина Георгиева категорична пред ООН: Върша си работата
Тя посочи какви биха били приоритетите й като генерален секретар
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 9
    11
Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

„Мога-да-си-върша-работата” (I can get things done) – така, бавно и отчетливо, българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева обобщи пред Общото събрание на световната организация защо тя е подходяща за поста.

Еврокомисарят посочи, че до момента и в Световната банка, и в Европейската комисия е провела ефективни реформи. „Мога да събирам хората около решения, които всички одобряват”, подчерта тя в изказването си, в което тя говори както на английски, така и на френски и руски. Генералният секретар трябва да действа в интерес на организацията и ще поема отговорността за взетите решения, подчерта тя.

По думите й ООН се нужда е от своевременни и гъвкави решения: „Нужно ни е по-добре да виждаме зад ъгъла – какво идва и бързо да реагираме с всички инструменти, с които ООН разполага”.

Кристалина Георгиева: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс или неТя ще бъде изслушана днес от общото събрание на ООН

По темата със сигурността и борбата с тероризма, Кристалина Георгиева беше категорична, че „не можем да си позволим да бъдем реактивни, трябва да намаляваме рисковете”. Според нея трябва да се осигуряват мир, образование и работни места в страните, от които в момента бягат хиляди, но и да се помага на държавите, до които мигрантите в крайна сметка достигат.

„Не бива да отнема 9 месеца, за да бъде изпратена мироопазваща мисия, когато умират хора”, беше категорична тя и добави, че трябва да се направи нужното за защитата на хуманитарните работници там, където международното право е потъпквано всеки ден.

Според нея сегашното време е „време на несигурност, но също така е време за смелост”. „Нашите институции са под голям стрес в опитите си да предотвратят глобален безпорядък. Мнозина са се концентрирали върху рисковете от интегрирания свят, а не върху възможностите от него. Не бива да допускаме това”, подчерта Георгиева.

Тя обеща, че, ако бъде избрана, в рамките на 90 дни ще проведе среща с регионалните организации, за да се проучат възможностите за по-добра съвместна работа.

"Признавам, че съм късно влязла в много важен процес. Бих предпочела да бях дошла по-рано", заяви в началото на своето експозе Георгиева. По време на изслушването представителят на Ангола се обърна към нея с думите: "Късно, но най-накрая дойдохте".

Реалният резултат от изслушването се очаква в сряда, когато е първото анонимно гласуване с цветни бюлетини. Тогава ще стане ясно кои кандидати ще бъдат блокирани с вето на една от 5-те страни, постоянни членки на Съвета за сигурност. В надпреварата остава и Ирина Бокова като независим кандидат.

  • 9
    11
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре