Българският еврокомисар с ресор „Бюджетна политика и човешки ресурси” Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия, за да стане изпълнителен директор на Световната банка, съобщиха от Брюксел.

Тя ще оглави Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие (известни с общото название Световна банка-б.р.) от 2 януари следващата година. Отговорностите на Георгиева в еврокомисията ще бъдат поети от Гюнтер Йотингер ("Цифрова икономика и цифрово общество", Германия) до избора на нов титуляр, който отново ще бъде българин.

Георгиева се завръща там, откъдето дойде в европейската политика. Тя напусна пост в Световната банка, за да стане еврокомисар с ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи” в предишния състав на ЕК, а след това стана зам.-председател на сегашната, като пое бюджетната политика и данъците.

В официално изявление българският еврокомисар посочва, че се връща в „сфера, която продължава да ме изпълва със страст за работата и възможностите, които създава за това да се постига промяна в Европа и останалата част от света”. Тя е категорична, че сега не е време за сбогуване и до края на годината има много работа за вършене по линия на бюджетната процедура.

„Фактът, че й е било предложено да поеме водеща роля в Световната банка е доказателство и признание за множеството таланти на Кристалина Георгиева и нейния професионализъм”, заявява по повод рокадата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Президентът на Световната банка Джим Йонг-ким определя Кристалина Георгиева като „световно разпознат лидер с доказани успехи в подобряването на живота на тези, които са в нужда”.

Еврокомисарят поема поста след като участва в битката за шефското място в ООН. Българското правителство реши да номинира нея за нов генерален секретар на организацията и да се откаже от Ирина Бокова. В крайна сметка и двете участваха в последния кръг от гласувания в Съвета за сигурност и не можаха да стигнат до първото място. Това доведе до критики както по адрес на кабинета, така и лично към Георгиева.