Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският президент Владимир Путин е основна мишена на т. нар. разследване "Панамски документи", в което са споменати хора от неговото обкръжение, предаде Франс прес.

"Путин, Русия, нашата стабилност и предстоящите избори са основните мишени. Става дума за дестабилизиране на страната. Основната цел на цялата тази дезинформация е нашият президент", каза Дмитрий Песков. Според него Путин е взет на прицел в контекста не само на предстоящите парламентарни избори през есента, но и на президентските избори в Русия, които предстоят в 2018 г.

"Тази Путинофобия в чужбина е достигнала такава степен, че в действителност е станало табу да се казва нещо добро за Русия, за каквито и да е действия на Русия или постижения на Русия. Задължително е обаче да се говорят лоши неща, много лоши неща и когато няма нищо за казване, то трябва да бъде скалъпено нещо", заяви Песков, цитиран от Ройтерс.

По думите му в разкритията няма нищо ново или конкретно по отношение на руския президент и става дума за журналистическо разследване, пълно с измислици и фалшификации. По думите на Песков това разследване е дело на бивши служители на ЦРУ или на американския Държавен департамент.

Документите, които бяха публикувани в 100 световни медии, твърдят, че лица, свързани с Путин, са замесени в офшорната схема, припомнят експерти.