Русия е в правото си да наложи ограничения върху дейността на американски медийни организации в страната в отговор на американския натиск върху подкрепяна от Кремъл телевизия, заяви говорителка на руското външно министерство, цитирана от „Ройтерс”.

Руски представители обвиниха Вашингтон, че упражнява неоправдан натиск върху дейността на телевизия Ар Ти (бивша "Раша тудей") в САЩ. Финансираната от Кремъл телевизия е обвинявана от някои във Вашингтон, че се меси във американски вътрешнополитически въпроси - нещо, което тя отрича.

Говорителката на руското министерство Мария Захарова заяви, че САЩ използват цялата си власт да атакуват дейността на руския телевизионен канал в САЩ и Москва има право да отвърне.

"Никога не сме използвали руското право по отношение на чужди кореспонденти като инструмент за натиск или цензура, или някакъв вид политическо влияние, никога. Това обаче и специфичен случай", каза Захарова в интервю за руската телевизия Ен Те Ве.

Тя се позова на закон от 1991 г., според който, ако руска медийна служба е подложена на рестрикции в чужда страна, Москва има право да наложи пропорционални ограничения на медийни служби на съответната страна в Русия. Захарова не назова конкретни американски медии, но отбеляза, че за руското правителство е без значение дали тези медии са финансирани от държавата, или са частни.