Руското правителство представи антикризисен план с 60 мерки за стабилизиране на икономиката след срива на рублата. Той е на приблизителна стойност е 2,332 трилиона рубли, но част от разходите още не е пресметната, предаде ТАСС.

Целта на мерките е да се гарантира устойчивост на икономиката и социална стабилност през 2015 г. Специална междуведомствена комисия ще следи за изпълнението им.

Планът предвижда седем ключови насоки:

- подкрепа на производствата, с които да се замести вносна продукция, и на износа на несуровинни стоки, включително високотехнологични продукти;

- съдействие за развитието на малките и средни предприятия;

- създаване на възможности за привличане на финанси във важни сектори на икономиката, включително при изпълнението на държавни поръчки в сектора на отбраната;

- компенсиране на допълнителни инфлационни отчисления за най-уязвимите категории граждани;

- намаляване на напрежението на пазара на труда;

- оптимизация на бюджетните разходи;

- повишаване на устойчивостта на банкова система.

Руското правителство, което е изправено пред най-тежката икономическа криза за последното десетилетие, предложи планираните разходи да бъдат намалени с 10% тази година и с 5% през следващите две години по всички пера с изключение на отбраната и социалните грижи, предаде АП.

Публикуваният в сряда на сайта на руската изпълнителна власт антикризисен план в подкрепа на икономиката включва близо 3,7 млрд. долара в подкрепа на руските банки и 700 млн. долара земеделски субсидии, които ще останат съответно 4,2% и 5% от разходите на руската държава, уточни АП.

В реч в Държавната дума (долната камара на руския парламент - бел. ред.) финансовият министър Антон Силуанов заяви, че правителството не очаква цените на петрола да се върнат на равнище 100 долара за барел и „ние, както и икономиката ни, ще трябва да се приспособим към новите условия”.