Космическият апарат "Марс експрес" на Европейската космическа агенция (ЕКА) засне кратери близнаци на Червената планета. Те свидетелствали за драматични подпочвени "събития" в миналото, свързани вероятно с наличие на лед.

На снимка на агенцията се виждат два разположени близо един до друг кратера в района Thaumasia Planum, южно от Valles Marineris - най-големия каньон в Слънчевата система. Двата кратера са широки по около 50 км в диаметър и са с интригуваща дупка в центъра си, се казва в комюнике на ЕКА.

Има различни виждания за това как са се сформирали дупките, заявиха учени. Едната хипотеза гласи, че вследствие на сблъсък с космическо тяло се е стигнало до преминаване на скала или лед през цепнатина под кратера и се е образувала дупка в центъра му, а другата - че подпочвен лед бързо се е загрял в резултат на сблъсък с астероид и се е изпарил в експлозия, която създала дупката, обградена от скални отломки.

Кратерите близнаци карат учените да смятат, че в миналото в Thaumasia Planum може би е имало големи количества подпочвена вода или лед, които са се "освободили" вследствие на сблъсъци с космически тела.