Над 2500 полицаи пазят обществения ред в град Кьолн, който е най-големият карнавален център. Пикът на празненствата в Германия е тази вечер, въпреки засилените мерки за сигурност.

Според доклада на полицията карнавалът преминава спокойно. В цифри обаче нещата не изглеждат точно така.

Само в нощта на "Дамския карнавал", който се проведе в четвъртък, са регистрирани 22 нападения. За сравнение - през 2015 г. атаките са били девет, а през 2014 г. - 10.

Снимка: Reuters

Стигна се и до сексуално посегателство над журналистка, и то по време на ефир. Белгийската журналистка Есмералда Лабие предаваше на живо от центъра на Кьолн, когато мъж започва да прави неприлични жестове зад гърба ѝ, да я целува по врата и я опипва.

През последните дни са подадени над 400 оплакванията в полицията, като 42 от тях са за сексуално насилие. 57 души са арестувани.

Снимка: Reuters

Въпреки това, гостите на карнавала споделят, че не се чувстват притеснени заради увеличените атаки.

Мисля, че тези дни на карнавала, ще бъде много по-сигурно и хората могат да бъдат спокойни.

Снимка: Reuters

Изградени са специални пунктове, в които могат да бъдат подавани жалби. Над 300 доброволци помагат на полицията. Според властите броят на жалбите през тази година не е повече от предишни, но за първи път хората не се притесняват да подават сигнали след случилото се в новогодишната нощ.

Силите за сигурност коментират, че положението в понеделник е добро, в сравнение с Нова година, когато са имали много проблеми в Кьолн. "По-добре е с повече полиция", коментират туристи.

Снимка: Reuters

В кулминацията на празненствата настроението е помрачено от бурите, бушуващи в Германия. В Дюселдорф и Майнц карнавали са отменени. Заради лошото време празнуващите няма да могат да видят и традиционните конни шествия.

Въпреки прогнозите са силни дъждове тази вечер, очакванията са над 250 хиляди да празнуват по улиците на Кьолн.