Саудитският крал Салман пристигна в Москва на първата официална визита на саудитски суверен в Русия, окачествена от Рияд като „историческа“, съобщи АФП.

81-годишният Салман кацна на летище „Внуково“ минути след 19 ч. Той ще разговаря утре с руския президент Владимир Путин, а в петък ще се срещне с премиера Дмитрий Медведев.

Официалната саудитска агенция СПА съобщи, че кралят отива по покана на Путин и че двамата ще обсъдят „двустранните отношения“, а също така „регионални и международни теми“.

Руският министър на енергетиката Александър Новак каза пред ТАСС, че Рияд ще „отпусне 1 млрд. долара за (общи) енергийни проекти“ с Русия, но не даде подробности.

Това посещение е на фона на разногласия между Москва и Рияд в дипломатически план, особено в конфликтите в Йемен и Сирия. За сметка на това двете страни изгладиха през последните месеци различията си по въпроса с падането на цените на въглеводородите, от които икономиките им са много зависими.

Визитата на Салман е месец преди следващата среща на Организацията на страните износителки на петрол, на която ще се обсъди удължаване на ограничаването на производството, стимулирало цената на черното злато.

Междувременно Путин се срещна днес в Москва с венецуелския си колега Николас Мадуро, чиято страна е друг голям износител на петрол. Той заяви, че е възможно това споразумение, което изтича през март, да бъде удължено и след 2018 г.