Край на политическата криза в Германия – Меркел ще сформира кабинет
В страната ще има "голяма правителствена коалиция"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 0
    4
Германия, избори
Снимка: EPA

Германия ще има голяма коалиция. Това стана ясно след обявяването на резултатите от гласуването на членовете на социал-демократическата партия, от чието одобрение зависеше ще има ли ново правителство с тяхно участие.

Преговорите за сформиране на коалиция в Германия забуксувахаТе трябваше да приключат в неделя, но и до късно снощи споразумение не беше постигнато

66% от тях са гласували със "за" за нова голяма коалиция.

След пет месеца на преговори и сондажи Германия успя да излезе от политическата криза. Социалдемократите ще съставят правителство с християндемократите на Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз. Обявяването на резултата бе посрещнато с различни реакции.

Лидерът на младежкото крило на партията Кевин Кюнарт, който водеше кампания за гласуване с "не", призна, че е разочарован. „Искахме да се преборим за неучастие, защото смятахме и продължаваме да смятаме, че това би било по-разумното решение, но това беше демократично гласуване и ние, разбира се, приемаме резултата”, каза той.

34% от социалдемократите са се обявили против нова голяма коалиция. Две трети обаче смятат, че партията им трябва да управлява.

Мартин Шулц отказа да става външен министър на ГерманияТой се надява това да сложи край на споровете в партията му за назначенията

Идната седмица социалдемократите трябва да назоват кои ще са шестимата министри от тяхната партия. Засега е сигурна само една фигура – временно изпълняващият длъжността председател на ГСДП Олаф Шолц ще бъде финансов министър– сигурен знак, че ще се промени европейската политика на Германия.

  • 0
    4
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре