Спасителите изнесоха телата на двамата последни миньори, които все още бяха блокирани под земята в Сома. Така окончателната равносметка от катастрофата е 301 загинали, съобщи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от АФП.

Той обяви края на спасителната операция в мината. „Спасителната операция завърши. Вече няма нито един миньор под земята”, заяви Йълдъз пред журналисти четири дни след експлозията в рудника в Западна Турция.

По думите на министъра 485 миньори са се спасили или са били спасени. „Всички краища на мината са били претърсени от голям екип и няма други тела или живи хора", обяви министърът.

„До днес бяхме съсредоточени върху издирване и спасяване. Сега ще се съсредоточим върху разследванията, върху това какво ще стане с производството", посочи Танер Йълдъз. „Ние няма да напуснем Сома, защото издирването е приключило. Ще има психологическа и социална подкрепа ", увери той.

Правителствени служители и представители на компанията оператор на мината настояват, че бедствието не е причинено от нехайство и че мината е била редовно проверявана. Случилото се в Сома се превърна в най-тежкия инцидент в историята на минната промишленост в Турция.