Най-после беше направена крачка напред към изход от политическата криза в Германия. На свой конгрес делегати на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) гласуваха с огромно мнозинство да разрешат на партийното ръководство да започне преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставяне на ново правителство, предаде Ройтерс.

Преди дни висш представител на ГСДП обяви, че и ръководството на партията е единодушно съгласно да започне преговори с консерваторите, като всички опции се поставят на масата. 

В последните 12 години ГСДП беше младши партньор в правителствата на Меркел, но и преди изборите за Бундестаг, и след вота социалдемократите бяха категорични, че няма да се коалират отново с консерваторите.

Решението на партийния конгрес означава, че лидерите могат да обсъдят варианти, включващи нова „широка коалиция“, неформално сътрудничество или официално споразумение да се поддържа правителство на малцинството.

На конгреса Шулц отправи емоционален призив към делегатите да се защити националният интерес и да се укрепи Европа чрез подкрепяне на преговорите за нова коалиция с Меркел.

В резултат беше съобщено, че лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС), на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се съберат в сряда, 13 декември, в Берлин, за да обсъдят възможно създаване на „широка коалиция“.

В предварителните консултации ще участват канцлерът и лидер на ХДС Ангела Меркел, председателят на ГСДП Мартин Шулц, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер и ръководителите на парламентарните групи на партиите в Бундестага – Фолкер Каудер, Андреа Налес и Александър Добринт. Според ДПА страните ще набележат график на бъдещите срещи.

Германия е на прага на остра политическа криза, след като миналия месец се провалиха коалиционните преговори между блока ХДС/ХСС и Свободната демократическа партия и Съюз 90/Зелени. Възможните варианти сега са създаване на широка коалиция, каквато управляваше страната в периода 2005 – 2009 г. и 2013 – 2017 г., съставяне на правителство на малцинството или предсрочни избори.

На партийния конгрес на ГСДП също така бе преизбран лидерът на ГСДП Мартин Шулц с 81,9% от гласовете. Той бе единствен кандидат за поста.