Кораби на НАТО от Втора постоянна военноморска група (Standing NATO Maritime Group 2) пристигнаха в сряда в Черно море, където предстоят операции и учения с кораби от военноморските флотове на България, Румъния и Турция. Това става ясно от прессъобщение на щабквартирата на Съюзното военноморско командване, цитирано от БТА.

Учението ще включва симулации по противовъздушна отбрана и учения за борба с подводници, както и симулации на атаки с малки плавателни съдове и базисни маневри.

Водена от контраадмирал Брад Уилямсън, Втора постоянна военноморска група е съставена в момента от американския флагман „Виксбърг”, канадската фрегата „Фредериктън”, турската фрегата „Тургутреис”, германския танкер „Шпесарт”, италианската фрегата „Ализео” и румънската фрегата „Кралица Мария”.

Информацията съобщи и руската информационна агенция ТАСС. Тя цитира представител на Главния щаб на Военноморските сили на Русия, според когото присъствието на военни кораби на НАТО в такъв състав в акваторията на Черно море може да е свързано със събитията в Източна Украйна.

Съгласно конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски страни имат право да пребивават в Черно море не повече от 21 дни, напомня ТАСС.

„Ученията, които ще проведем с нашите съюзници в Черно море, ни подготвят да предприемем всяка мисия, която НАТО може да поиска от нас за изпълнение на задълженията за колективна отбрана”, заяви контраадмирал Уилямсън, цитиран в прессъобщението на щабквартирата на Съюзното военноморско командване.

„Ние сме тук по покана на правителствата на Турция, България и Румъния и очакваме да подобрим взаимодействието с техните военноморски сили”, посочи Уилямсън.

В прессъобщението на щабквартирата на Съюзното военноморско командване се посочва, че разполагането на Втора постоянна военноморска група е в пълно съответствие с международните конвенции като планирано посещение в подкрепа на обучението на черноморските съюзници и в изпълнение на ангажимента към тях.

Групата ще се завърне в Средиземно море този месец, за да възобнови патрулите си там, посочва щабквартирата на Съюзното военноморско командване.