Най-малко 92-ма нелегални имигранти са се удавили, а 151 други са били спасени, след като кораб с над 500 души са борда се е запалил и преобърнал край бреговете на италианския остров Лампедуза, съобщава италианската агенция АНСА, цитирана от АФП.

Петдесет тела са били извадени от водите, включително на жени и две деца.

„Оцелелите са в състояние на шок”, разказва пред телевизия „Скай ТГ24” кметът на Лампедуза Джуизи Николини.

„Хората са били във водата от ранните часове на сутринта”, казва още тя, докато спасителни екипи продължават да издирват оцелели от тагедията.

Имигрантите запалили малък огън на борда, на около половин морска миля от брега, за да привлекат вниманието на граничарите, след като плавателният им съд имал повреда.

Огън обаче се разпространил, хвърляйки в паника пътниците, в резултат на което корабът се преобърнал.

Лампедуза е италиански остров, който се намира между Сицилия и Тунис и представлява най-близката точка между Европа и Африка в Средиземно море, както и основен път за бежанците към ЕС.

По данни на ООН, цитирани от агенция Ройтерс, пътувалите на борда на кораба имигранти са били жители на разкъсваната от конфликти и хронична бедност Еритрея.

АНСА уточни по-късно, че сред спасените е и един от трафикантите на хора, от тунизийски произход, който е бил разпознат от имигрантите и в последствие арестуван от полицията.