Консервативната коалиция в Германия реши – Ангела Меркел ще е кандидатът им
Въпреки разногласията между ХДС и ХСС – главно по въпроса за бежанците, двете сестрински партии постигнаха споразумение
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 3
    11
Ангела Меркел
Снимка: bTV

Двете главни консервативни партии в Германия се договориха официално да номинират Ангела Меркел за техен кандидат за канцлер в парламентарните избори на 24 септември.

До съгласието се стигна въпреки острите разногласия между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) по подхода към наплива от бешанци, разкриха участници в двупартийната среща в Мюнхен, цитирани от Ройтерс.

ХСС, който е сестринска партия на ХДС, отдавна критикува Меркел, че позволи над 1 млн. бежанци да влязат в Германия през последните две години.

На срещата в Мюнхен десноцентристите обсъждат как да победят намиращата се в подем Германска социалдемократическа партия в изборите наесен. Очаква се по-късно днес Меркел и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер да представят общата си предизборна стратегия.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се кандидатира за четвърти мандатТя съобщи това днес на заседание на Християндемократическия съюз (ХДС)

Самата Меркел обяви намерението си да се кандидатира за четвърти канцлерски мандат още през ноември. Партийният конгрес на ХДС утвърди кандидатурата ѝ през декември.

За преодоляването на споровете между ХДС и ХСС помогна и външен фактор.

ГСДП избра за свой кандидат за канцлер бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, което й помогна рязко да повиши популярността си и да намали разликата с християндемократите само до няколко процента. Шулц обяви намерение да направи социалдемократите водеща политическа сила и за изпреварят блока на Меркел.

  • 3
    11
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре