Резолюции за Хизбулла и атентата в Сарафово са сред последните документи, одобрени от двете камари на американския Конгрес. Текстът на декларациите беше публикуван на сайта на институцията.

Според информацията двата документа имат аналогичен текст и призовават правителствата в Европа и ЕС да включат проиранската ливанска организация в списъка на терористичните групировки и да й наложат санкции за подкрепата към режима на Башар Асад в Сирия.

Настоява се още американският президент да осигури „всяка необходима дипломатическа, разузнавателна и правоналагаща подкрепа на българското правителство за разследването на терористичната атака от 18 юли в Бургас”. Отбелязва се, че терористичният акт носи почерка на Хизбулла, според Джон Бренън - съветник по националната сигурност и контратероризма на президента Обама.

С резолюциите се потвърждава подкрепата на САЩ за България като член на НАТО и се настоява САЩ, НАТО и ЕС да работят заедно с българската страна, за да защитят територията и гражданите й от всяка терористична заплаха, гласи още информацията от американската столица.

Сред аргументите за приемане на тази декларация се посочва, че през 1997 г. Държавният департамент на САЩ е включил Хизбулла в списъка на терористичните организации. От 2001 г. САЩ третират Хизбулла като "глобална терористична организация", замесена в множество терористични актове 30-те години след нейното създаване с прякото участие на Корпуса революционни гвардейци на Ислямска република Иран.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Преди нападението на Ал Кайда на 11 септември 2001 г. Хизбулла носи отговорност за смъртта на повече американски граждани в сравнение с всяка друга терористична организация", се казва в аргументите към декларацията на Конгреса на САЩ.

В Камарата на представителите, където са били внесени от конгресмена републиканец Майк Кели, документите са одобрени на 1 януари. Резолюции от такъв тип нямат задължителен характер.

Въпреки че Израел и САЩ открито сочат с пръст Хизбулла като извършител на нападението срещу автобус с израелски туристи у нас, българските власти все още упорито се въздържат от утвърдителен коментар по въпроса. И на срещата с Барак Обама в Белия дом в началото на декември премиерът Бойко Борисов отказа да назове "виновник" с мотива, че трябва да приключи разследването по случая и да няма никакво съмнение кой стои зад терористичния акт.

Само преди два дни говорителят на групировката - Ибрахим Мусауи заяви за bTV, че тя няма намерение да отговаря на обвинения.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти