Над 400 хиляди души са напуснали зоната на конфликта в Украйна. Това съобщиха властите в Киев. Повечето от тях нямат желание да се върнат на мястото, от което са избягали.

В същото време обаче е намалял потокът на хората, които се опитват да намерят убежище в Русия. Властите посочиха, че вътрешните бежанци се нуждаят от помощ от страна на украинската държава.

Според политолози, конфликтът в Донбас може да бъде решен към едва през 2017 г. – 2018 г. Въпросите, които се повдигат за суверенитета, регионалната и световна сигурност и правата на човека нямат смисъл, изтъкват политолозите, докато не бъде установен контрол над окупираните територии.

А това е възможно само с използването на военни средства.

Две момчета загинаха при артилерийски обстрел в Донецк

САЩ осъдиха смъртта на двама тийнейджъри при обстрела на училище в Донецк и заявиха, че подкрепят провеждането на разследване, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Осъждаме бомбардирането на училище в Донецк, при което са загинали най-малко две деца, а много други са били ранени", заяви говорителката на Държавния департамент Джен Саки. Тя обаче не коментира кои може да са извършителите. "Естествено ще подкрепим разследване", добави тя.

Двама юноши на 14 и 18 години бяха убити в сряда от шрапнели при артилерийски обстрел докато играели футбол на спортната площадка на училището си в Донецк, на около 3 км от летището на града, което от месеци е сцена на ожесточени сражения.

Следственият комитет на Русия започна криминално разследване във връзка с обстрела, квалифицирайки го като "международно престъпление".

Украинските сили, проруските сепаратисти и Москва си разменят обвинения кой носи отговорност за артилерийския обстрел. Детският фонд на ООН УНИЦЕФ изрази съболезнования за смъртта на двамата тийнейджъри.

"УНИЦЕФ със съжаление научи, че най-малко две деца са загинали и четири са ранени при обстрел на училищна спортна площадка в Донецк на 5 ноември 2014 година. Изразяваме дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и ранените деца.

УНИЦЕФ напомня на всички страни в конфликта, че носят отговорност да предпазват децата от опасност", се казва в изявление на УНИЦЕФ.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната