Компромис с Индия, постигнат в петък, отвори пътя за историческо споразумение за свободна търговия сред страните членки на Световната търговска организация (СТО). Пробивът бе постигнат, след като САЩ и Европейският съюз предоставиха на Индия и други държави правото да отпускат земеделски субсидии, насочени към изхранване на бедните, предаде ДПА.

Договореното споразумение включва също пакет от мерки, които ще улеснят търговията и биха могли да създадат 21 милиона работни места, предимно в развиващите се страни, според оценки на Международната търговска камара.

Споразумението на СТО се приближи до окончателно приемане, след като една от най-големите спънки, свързана със земеделските субсидии, бе преодоляна чрез многочасови преговори, продължили до късно през нощта на индонезийския остров Бали.

Търговските министри пристигнаха на четиридневната среща с малка надежда за споразумение, тъй като Индия отказваше да приеме разпоредба, която би могла да застраши субсидиите за зърно, отпускани от нея съгласно политика за изхранване на бедните.

Представеното днес проектопредложение, по което министрите трябва да вземат окончателно решение, обаче оставя на заден план въпроса за субсидиите, осигурявайки възможност за компромис. То също така облекчава митническите процедури.

Индийският министър на търговията Ананд Шарма обяви, че страната му ще подпише проектоспоразумението за търговска реформа от Бали, премахвайки огромно препятствие пред документ, определян като решаващ за бъдещето на СТО.

„Да. Одобрявам го. Упълномощен съм ", заяви министърът в отговор на въпрос дали ще подпише споразумението.
„За СТО и за световната общност е победа, че стигнаха до зряло решение", коментира Шарма. „Ние сме повече от щастливи. Това е голям ден. Това е историческо решение. Не само за Индия, а и за всички развиващи се и бедни страни", подчерта той.

Споразумението, представено на Индия, трябва да бъде одобрено официално от останалите 158 държави членки на СТО, но то вече получи благословията на САЩ, които до момента имаха резерви.

Досега Индия се противопоставяше на редица компромисни предложения, които й се отправяха, поставяйки под голямо съмнение постигането на споразумение на срещата в Бали, определяно като жизнено важно за подновяване на преговорите за либерализиране на световната търговия, парализирани от 12 години.

Редица участници също така подчертаха, че евентуален неуспех в Бали би застрашил дори съществуването на СТО.