Компания за електронно гласуване: Данните от Венецуела са фалшифицирани
Председателят на „СмартМатик” Антонио Мухика обаче не отговори пряко дали манипулацията на избирателната активност променя резултатите от изборите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Венецуела
Снимка: Reuters

Данните за избирателната активност при гласуването за учредително събрание на Венецуела са фалшифицирани с поне 1 млн. гласа, заяви компанията „СмартМатик”, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

„СмартМатик”, която осигурява технология за електронно гласуване за избори по цял свят, работи по венецуелската система за гласуване от 2004 г.

Най-малко десет загинали при изборите за Учредително събрание във ВенецуелаВластите и опозицията изнесоха много различни данни за избирателната активност

„Знаем, без всякакво съмнение, че данните за активността на неотдавнашните избори за Учредително събрание са били манипулирани”, заяви на пресконференция в Лондон изпълнителният директор на компанията Антонио Мухика.

Той обаче не отговори пряко дали манипулацията на избирателната активност променя резултатите от изборите.

В съответствие с досегашната конституция, за да бъде свикано Учредително събрание е необходимо да са гласували 15% от имащите право на глас.

Според данните на властите избирателната активност е била 41,53%. Това означава, че са гласували малко над 8 млн. души от 19,4 млн. регистрирани гласоподаватели.

Опозицията обаче оспорва данните. Според нея са гласували много под 15% от имащите право на глас – между 2 и 3 млн. души.

Според данни, получени от Ройтерс, на произведените в неделя избори във Венецуела към 17:30 ч. местно време са били гласували само 3,7 млн. души.

САЩ наложиха санкции на Николас МадуроВашингтон смята, че венецуелският президент е станал диктатор

ЕС също заяви в понеделник, че изпитва сериозни съмнения към достоверността на изборните резултати във Венецуела, припомня АФП.

Днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че съюзът не признава избраното в неделя Учредително събрание и настоява то да не поема ефективно функциите си.

Венецуелски съдии потърсиха закрила в чилийското посолствоТе са гости на посолството и ако поискат, ще получат убежище, каза чилийският външен министър
  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре