Разположената между Румъния и Украйна Молдова е една от страните, които Русия продължава да държи под око след Украйна, предупреди главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Франс прес.

"Трябва да следим местата, където се оформя силна медийна кампания, подкрепяна от Русия”, каза в Конгреса на САЩ Брийдлав, който командва и американските войски в Европа.

"Точно това се случва сега в Молдова. Сегашното правителство на Молдова е повече прозападно и има руски войски в източния молдовски регион Приднестровието, за да попречат на Молдова да се ориентира към Запада”, отбеляза Брийдлав.

Той обаче подчерта, че засега Украйна остава най-очевидната мишена на Русия. Брийдлав не даде подробности за вариантите, които Пентагонът предлага на президента Обама за евентуална доставка на оръжия на бившата съветска република.

„Тази дискусия е много важна, но към Русия трябва да се прилага всякакъв натиск, военен, икономически и контрапропаганден:, подчерта той.

Командването на армията на САЩ не знае как конкретно може да реагира Русия, ако Вашингтон окаже военна помощ на Киев, признаха Брийдлав и заместник-министърката на отбраната на САЩ Кристин Уормът.

Същевременно генералът призна, че дори и украинската войска да получи американски оръжия, тя едва ли ще успее ефективно да се противопостави на сепаратистите в Източна Украйна.