Колумбийският президент взе Нобеловата награда за мир
Хуан Мануел Сантос беше отличен заради усилията си за постигане на мир в страната си
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Хуан Мануел Сантос
Снимка: EPA

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос спечели тазгодишната Нобелова награда за мир. Отличието му се връчва заради неговите усилия да осигури мир в страната си, постигайки споразумение за мир с Революционните военни сили на Колумбия (ФАРК).

Конфликтът между властите и марксистките бунтовници, който продължава цели 52 години, отне живота на близо 250 хил. души.

В края на септември Сантос и командирът на ФАРК Родриго Лондоньо, по прякор Тимошенко, подписаха мирно споразумение. Документът обаче трябваше да бъде одобрен на референдум, резултатът от който беше изненадващ – 50,2% от колумбийците, участвали в допитването казаха „не“ на споразумението.

Шокиращ резултат на референдума в Колумбия: Народът отхвърли мира с ФАРКПрезидентът призна резултата, но се зарече да работи за мира до последния си ден на поста. Бунтовническата организация също заяви, че е готова да използва единствено думи като оръжие

Сантос призна резултата от вота, постигнат при едва 37-процентна избирателна активност, но обяви, че няма да се откаже от усилията си за постигане на мир.

Ще донесе ли мир в Колумбия споразумението с ФАРК?Историческото споразумение за прекратяване на половинвековния конфликт повдига много въпроси

Миналата година Нобеловата награда за мир беше присъдена на Туниския квартет за национален диалог. Туниската продемократична група е съставена от четири организации – Туниския генерален профсъюз, Туниската конфедерация на промишлеността, търговията и занаятчийството, Туниската лига за човешки права и Националния орден на адвокатите в Тунис.

Година по-рано Нобела за мир разделиха младата пакистанска активистка Малaлa Юсуфзай, която беше нападната в родината си заради желанието си да учи, и Кайлаш Сатяртхи от Индия – защитник на правата на децата.

През 2013 г. Нобела за мир взе Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която наблюдаваше операцията по унищожаване на химическия арсенал на Сирия.

Предишната година Нобелът за мир беше присъден на Европейския съюз.

 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре