Колумбийският парламент одобри закон за амнистия на членове на ФАРК
Това е първата стъпка от конкретизирането на мирното споразумение с лявата групировка
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Хуан Мануел Сантос
Снимка: Reuters

Колумбийският парламент направи първата стъпка от конкретизирането на мирното споразумение с лявата групировка „Революционни въоръжени сили на Колумбия” (ФАРК) и одобри закона за амнистия на нейни членове.

„Това е първа крачка към укрепване на мира благодарение на Конгреса, който одобри закона за амнистията при историческо гласуване”, написа президентът Хуан Мануел Сантос в профила си в Туитър.

Текстът беше одобрен първо от Камарата на представителите, а после и от тази Сената.

Законът за амнистия на членове на ФАРК е в основата на мирното споразумение, подписано на 24 ноември, за да се сложи край на над 52-годишна конфронтация с най-голямата и най-старата партизанска организация в страната.

Колумбийският президент взе Нобеловата награда за мирХуан Мануел Сантос беше отличен заради усилията си за постигане на мир в страната си

ФАРК ще разполагат с половин година да сформират политическа партия, а 5700 партизани се очаква да започнат да напускат планините и да предават оръжието си. Те ще се ползват от тази придобивка благодарение на постигнатия мир, заяви председателят на Сената Маурисио Лискано.

Извършителите на престъпления срещу човечеството, на масови убийства и изнасилвания не могат да се ползват от този закон и ще бъдат изправени пред специален съд, какъвто също се предвижда в мирното споразумение.

Въпреки всеобщото облекчение от мирното споразумение много от консервативните граждани на Колумбия са недоволни, защото остават спорни наказанията за лидерите на лявата партизанска групировка.

По материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре