В края на месец ноември паралелни полицейски акции в Страсбург и Марсилия разбиха терористична мрежа, която е била готова за незабавни действия. Атентатът е трябвало да се случи в Париж на 1 декември.

Французите изпращат една тежка година, която премина под постоянна терористична заплаха. Над 70% от тях се страхуват от атаки по Коледа и Нова година.

„Страхът у французите е напълно нормална човешка реакция. Измина повече от година от 13 ноември 2015 г., но атентатът остава запечатан в психиката на хората, особено на тези, които са загубили любими хора. Коледа е символ на семейно щастие и точно в такъв момент страховете се засилват”, смята психологът Асма Гефини, работила с много от оцелелите след 13 ноември.

„Атентатите от ноември, както и тези от януари 2015 г., засягат цялото френско население. Насаждат се страхове, че всички ще станат жертви на атентат и точно в това се състои тероризмът – терор от неяснотата къде, кога и как ще удари”, пояснява Гефини.

Площадът на Републиката в Париж днес се е превърнал в символ на свободата на Франция и на непреклонния дух на парижани пред опасността от нови терористични атаки.

„За мен площадът на Републиката е символ на неподчинена Франция, която не се страхува и която ще продължи да живее. Това е Франция на тези, които искат да живеят заедно, Франция, която обича чужденците и ги приема. Това е символ на правата на човека. Това е Франция отворена към света”, каза Гефини.