Новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Завършил е елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници.

Бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 г. След това е работил четири години в банката „Ротшилд“. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд. Става министър на икономиката на Франция през 2014 г. Миналото лято подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено „Напред!“.

Макрон е проевропейски настроен, но според него Франция трябва да работи с Германия за Европа, която дава по-голяма социална защита за своите граждани. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Париж и Берлин.

Снимка: Reuters

За ЕС Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат организирани в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни.

Според Макрон еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което би наложило обаче промяна на европейските договори.

Макрон иска ЕС да бъде в състояние да разположи 5000 европейски граничари по външните граници на Шенген и предлага европейски фонд за финансиране и разработване на европейско военно оборудване, което страните членки ще споделят.

Снимка: Reuters

В борбата с тероризма Макрон иска засилване на капацитета на полицията и армията, както и на разузнавателните служби. В борбата срещу международния тероризъм Макрон предлага френските операции срещу екстремистите в Сирия и Ирак и в африканския Сахел да продължат. Той е за увеличаване на бюджета за френската отбрана до най-малко 2% от БВП до 2025 г. спрямо сегашните 1,78%. Това се вписва и в целите, поставени от НАТО. Макрон иска въоръжените сили да запазят числеността си на 200 хил. души.

В областта на външната политика Макрон иска да се упражнява международен натиск върху сирийския президент Башар Асад и да се запазят санкциите срещу Русия, наложени ѝ заради Украйна.

По въпросите на имиграцията Макрон обещава молбите за предоставяне на убежище, включително и обжалванията на решенията на властите, да бъдат разглеждани за по-малко от шест месеца.

Снимка: Getty Images

В социалната и икономическата сфера Макрон предвижда обединяване на режимите на пенсиониране и прехвърляне на осигуряването срещу безработица (сега управлявано от социалните партньори) към държавата. Центристът планира да премахне 120 хил. работни места в държавната администрация, но това няма да засегне болничния сектор. Той ще създаде 10 хил. нови работни места за полицаи и между 4000 и 5000 работни места за учители.

Макрон предлага през идните три години да освободи 80% от домакинствата от жилищните данъци и да превърне данъка върху богатството в данък върху недвижимото имущество, от който ще бъде изключено финансовото състояние.

Той предвижда като цяло намаляване на данъците за физически лица и за компании с по 10 милиарда евро. Това ще бъде съпътства от съкращаване на разходите на администрацията с 60 милиарда евро, като това пък ще стане основно чрез промени в програмите за социално осигуряване и за здравеопазване.

За френските институции Макрон планира да изиска от народните си избраници чисто съдебно досие и да ограничи до три броя на последователните мандати.

Снимка: БГНЕС

Личният живот на Макрон също поражда интерес. Той е женен от 10 години за Брижит Макрон, която е с 24 години по-възрастна от него. Двамата се срещат в гимназията в Амиен, където той учи, а тя преподава френска литература и води театрален кръжок. По онова време Брижит, която е потомка на семейство на производители на сладкарски и шоколадови изделия, е омъжена за финансист и има три деца - две момичета и един син. Любовта между Брижит и Еманюел се заражда още тогава, когато те съвместно работят по създаването на пиеса. Заради противопоставяне на близките на Макрон, двамата се разделят, но се събират по-късно, когато тя е вече разведена. Женят се през октомври 2007 година.

Брижит Макрон присъстваше често на предизборните прояви на съпруга си. Двете й дъщери от първия й брак Лоранс и Тифен също водеха кампания в подкрепа на Макрон. Еманюел Макрон и Брижит нямат деца, но тя има седем внуци.