Една юридическа фирма се оказа в центъра на скандала с т.нар. „Панамски документи”, който може би е по-голям от онзи с „Уикилийкс”: „Мосак Фонсека” (MossFon.com).

Тя е дискретна панамска адвокатска фирма, която има малка група отбрани клиенти и се е специализирала в избягването на плащане на данъци, коментира АФП.

Загадъчната завеса над нея бе вдигната в неделя, когато международно разследване, направено от над 100 медии въз основа на документи от тази фирма, разкри, че 140 водещи политици и известни личности имат авоари в данъчни убежища.

Имената на политици, спортисти и известни личности се появяват в тези документи с общ обем от 11 млн. страници.

В тях са посочени и предполагаеми методи на действие на „Мосак Фонсека” за заличаване на следите, а един от тях е използването на данъчни убежища като Британските Вирджински острови и страни в Тихия океан.

Кой ръководи адвокатската група, чиито офиси се намират в стъклена сграда в бизнес квартала на Панама?

Юрген Мосак, съоснователят на компанията, е роден в Германия през 1948 г. Той емигрирал заедно със семейството си в Панама, където следвал право.

Неговият баща бил нацист, служил в Ес Ес частите (елитни подразделения на германската армия) по време на Втората световна война, сочи Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), който цитира документи на американската армия.

Според „стари разузнавателни документи” той предложил да шпионира в полза на ЦРУ.

Другият съосновател, Рамон Фонсека, е роден през 1952 г. Той получил диплома за юрист също в Панама, но следвал в престижния Лондонски икономически университет.

Фонсека ръководел малка компания преди да се слее с фирмата на Мосак. Двамата адвокати първо открили офис на Британските Вирджински острови.

Според МКРЖ половината от дружествата, които тази група е създала – над 113 000 – са били регистрирани в този данъчен рай.

През март Фонсека, който е бил съветник на панамския президент Хуан Карлос Валера от 2014 г., обяви, че излиза в отпуск. Той обясни, че прави това, за да "защити честта си", след като в бразилските медии започнаха да валят обвинения по случая, припомня АФП.