Кои са Европейските столици на културата за 2017 г.?
През 2016 г. това бяха градовете Вроцлав в Полша и Сан Себастиан в Испания
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Град Орхус в Кипър
Снимка: iStock

През идващата 2017 г. година градовете Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) ще бъдат Европейски столици на културата.

Специалният статут помага за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на местните, европейските и международните партньорства, пише Европейската комисия в свое съобщение. 

Град Орхус в Кипър
Снимка: iStock

В датският град Орхус ще бъде организирана са изложба, разпръсната из целия град и по бреговата линия. Освен това ще бъде организирана световна среща на творци и международен детски литературен фестивал, на които стотици деца ще споделят мечтите си за бъдещето.

Пафос

Пафос е първият град в Кипър, който ще носи званието Европейска столица на културата. Тъй като разположението му е недалеч от Близкия изток и Африка, проявите ще преминат под мотото „Свързани континенти, мост между културите”. При откриването на програмата митът за Пигмалион и Галатея ще бъде пресътворен в представление с музика и танци.

Пафос

Броят на туристите, посетили за поне една нощ град, носител на званието, е нараснал средно с 12% в сравнение с предходната година, твърди ЕК.

Пловдив официално е Европейска столица на културата през 2019 годинаПобедата в конкурса е заедно с италианския град Матера

През изминалата 2016 г. бяха Европейски столици на културата. През 2019 г. пък Пловдив ще бъде културно средище заедно с италианския град Матера.

Статутът „Европейската столица на културата”е създаден през 1985 г. от тогавашния гръцки министър на културата Мелина Меркури и сред най-ярките културни прояви в Европа. Градовете се избират според предложената културна програма.

По материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре